Rijbewijsveranderingen vanaf 19 januari 2013

De derde EU-rijbewijslichtlijn zal ingaan op 19 januari 2013. De veranderingen hebben met name betrekking op het motorrijbewijs en het rijden met zware aanhangwagens. We zetten de belangrijkste vernieuwingen even op een rij.

De richtlijn zal met name effect hebben op de examens voor de categorie A (motorrijbewijs) en het rijden met zware aanhangwagens. Nieuw zijn ook de examencategorieën C1 en D1 voor kleine vrachtwagens en bussen. Bij de categorie B worden de mogelijkheden voor het rijden met een aanhanger iets verruimd.

Motorexamens

In Nederland gaan we van twee naar drie examens voor de verkeersdeelname; A1, A2 en A onbeperkt.

Voor wie op wil gaan voor A onbeperkt zijn er twee mogelijkheden:

1. Wie jonger is dan 24 jaar zal eerst moeten slagen voor het A1-examen. Na min. 2 jaar van het behalen van A1 mag deze bestuurder doorgaan voor de A2. En na 2 jaar na het behalen van A2 mag deze bestuurder doorgaan voor de A onbeperkt.

2. Wie 24 jaar of ouder is kan direct voor opgaan voor A-onbeperkt.

Aspirant bestuurders voor A1 mogen al met 17 jaar beginnen met praktijklessen. 

Instromen met 20 in A2 is niet toegestaan. Wie nog geen 24 is, zal gewoon alle drie examens moeten afleggen voor de A onbeperkt.

Kandidaten voor A1 krijgen een volledig examen, bestaand uit theorie-examen, voertuigbeheersing en verkeerdeelname. Kandidaten voor A2 en A onbeperkt leggen ook een volledig examen af bestaand uit theorie-examen, voertuigbeheersing en verkeerdeelname.

Aanhanger

In de nieuwe regelgeving is het altijd toegestaan om met een rijbewijs B een aanhanger van niet meer dan 750 kilo achter je auto te hangen. Is de aanhanger zwaarder, dan volstaat een B-rijbewijs zolang de combinatie van voertuig en aanhanger niet meer bedraagt dan 3500 kilo.

Als je met een combinatie wilt rijden van meer dan 3500 kilo, maar niet meer dan 4250 kilo, dan heb je een code in je rijbewijs nodig (code 96). Deze code kun je aanvragen bij de gemeente na het behalen van het BE-examen. Maar het totaal gewicht mag nooit meer bedragen dan 7000 kilo.

C1 en D1

Deze categorieën waren in sommige lidstaten al toegestaan volgens de tweede rijbewijsrichtlijn, maar niet doorgevoerd in Nederland. Met de derde richtlijn wordt invoering van deze categorieën voor alle lidstaten verplicht.

Ook gaat de geldigheidsduur van de rijbewijzen voor C en D omlaag van 10 jaar naar 5 jaar. Bij elke vernieuwing is een medische keuring verplicht dus bezitters van C of D zullen vaker een medische keuring moeten ondergaan.


 



Naar overzicht