Brandweer: gebrek veiligheidsbewustzijn blokkeert brandveilig gedrag
Een recente steekproef van de Brandwonden Stichting toont aan dat 74% van de Nederlanders de kans onderschat dat er in de eigen woning brand uitbreekt. Hoewel het merendeel van de ondervraagden wel zegt veel te kunnen doen om de brandveiligheid thuis te verbeteren, blijft het opvallend dat men over het algemeen nog onvoldoende maatregelen neemt om brand te voorkomen, brand te melden en veilig te kunnen vluchten bij brand. De Brandweer komt daarom vanaf 1 oktober met de kritische vraag: "Wat doe JIJ bij brand?". Gevolgd door de oproep: Daar moet je NU over nadenken.
Ricardo Weewer, plaatsvervangend commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland en adviseur van de Brandpreventieweken, verbaast zich niet over de uitkomst van de steekproef. Mensen hebben over het algemeen het gevoel: brand overkomt mij toch niet. Helaas is het brandveiligheidsbewustzijn dus nog steeds onvoldoende ontwikkeld. Daardoor nemen mensen minder eigen verantwoordelijkheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen om brand te voorkomen, brand te ontdekken en snel te kunnen vluchten. Simpel gezegd: te weinig veiligheidsbewustzijn blokkeert het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Daar gaan we door acties in de Brandpreventieweken verandering in brengen.
Brandweer gaat actief de strijd aan
De hele maand oktober voeren de Nederlandse brandweerkorpsen de actie "Wat doe JIJ bij brand? Daar moet je nu over nadenken!". Door een korte brandveiligheidstest op www.watdoejijbijbrand.nl worden consumenten geconfronteerd met hun eigen gedrag. De campagne "Wat doe JIJ bij brand?" richt zich op veiligheidsbewustzijn, het plaatsen van een werkende rookmelder en het oefenen van een vluchtplan. Deze actie wordt actief ondersteund door de Brandwonden Stichting met tv-spots en het verspreiden van de boodschap dat de kans op het meemaken van een woningbrand zeer reëel is. (1 op 1000 wordt afgezet tegenover de kans op het winnen van de hoofdprijs in de loterij: 1 op 10.000.000.)
klik hier voor meer informatie over onze veiligheidsopleidingen.